DOUG SAHM – CRAZY, CRAZY FEELIN’

Iet of wat muziekliefhebber zal bij het horen van de naam ‘Doug Sahm’ meteen antwoorden: dat is die van ‘Sir Douglas Quintet’, ‘Texas Tornados’ en ‘Los Super Seven’, de roemruchte ‘Tex-Mex’-formaties uit Texas. Douglas Wayne Sahm werd er geboren in San Antonio op 6 november 1941 en hij speelde al muziek op de radio toen hij amper vijf jaar oud was.

Net elf geworden bracht hij zijn eerste plaatje uit en mocht hij optreden tijdens de allerlaatste show in Austin, Texas van Hank Williams Jr., net voor diens overlijden op nieuwjaarsdag 1953. Op zeer jonge leeftijd leerde Doug Sahm al spelen op steelgitaar, mandoline en viool. Toen hij 13 jaar was geworden kreeg hij al een aanbod om op te treden in de beroemde ‘Grand Ole Opry’ maar zijn moeder wou dat hij eerst zijn lagere middelbare studies beëindigde.

Het Britse retro-platenlabel ‘Jasmine Records’ brengt nu een heus collector’s item op de markt met het 30 liedjes bevattende album “Crazy, Crazy Feelin’” van Doug Sahm. Daarop staan allemaal nummers die hij in de periode van 1955 tot 1962 als frontman van diverse groepjes op een zestal obscure platenlabels had uitgebracht. Dat was de periode die vooraf ging aan het succes dat hij kende met zijn formatie ‘Sir Douglas Quintet’, de groep die hij in 1964 heeft opgericht met zijn beste vriend Augie Meyers en waarvan ook Jack Barber, Frank Morin en Johnny Perez van beginsafaan behoorden tot de oorspronkelijke leden.

In 1989 werd dan de ‘Tejano’-supergroep ‘Texas Tornados’ opgericht door Doug Sahm en Augie Meyers die legendarische muzikanten als Freddy Fender, Flaco Jiménez en Louie Ortega bij de formatie lieten aansluiten. In 1998 groeide het muziekcollectief ‘Los Super Seven’ uit de wortels van ‘Texas Tornados’ en kwamen o.a. Joe Ely, John Hiatt, Ruben Ramos, Raul Malo van ‘The Mavericks’, Joey Burns en John Convertino van ‘Calexico’ naast David Hidalgo, Cesar Rosas en Steve Berlin van ‘Los Lobos’ een bijdrage afleveren op nummers die voor de drie albums van ‘Los Super Seven’ werden opgenomen.

De amper 58-jarige Doug Sahm overleed geheel onverwacht op 18 november 1999 na een zware hartaanval in een motelkamer in Taos, New Mexico. Zo verdween plots één van de allerbelangrijkste figuren uit de geschiedenis van de roots- en ‘Tex-Mex’-muziek, maar hij was even goed thuis in de wereld van de country-, pop-, R&B-, rock-, blues-, soul- en mariachi-muziek. Zijn zoon Shawn Sahm zet het levenswerk van zijn vader verder als nieuw lid van het huidige ‘Sir Douglas Quintet’ en als bandleider van zijn eigen groep ‘Shawn Sahm & The Tex Mex Experience’.

(valsam)

 

 

 

 

Track Listing:

1. A REAL AMERICAN JOE (Little Doug & The Bandits)
2. ROLLIN' ROLLIN' (Little Doug & The Bandits)
3. CRAZY DAISY (Doug Sahm & The Pharaohs)
4. IF YOU EVER NEED ME (Doug Sahm & The Pharaohs)
5. WHIRLAWAY
6. CRAZY DAISY (Doug Sahm & The Knights)
7. CAN'T BELIEVE YOU WANNA LEAVE
8. WHY, WHY, WHY (Doug Sahm & The Mar-Kays)
9. JUST A MOMENT (alternate take)
10. SAPPHIRE (Doug Sahm & The Mar-Kays)
11. BABY TELL ME (Doug Sahm & The Mar-Kays)
12. SLOW DOWN (Doug Sahm & The Dell Kings)
13. MORE AND MORE (Doug Sahm & The Dell Kings)
14. SAPPHIRE (Doug Sahm with The Spot Barnett Band)
15. JUST A MOMENT (Doug Sahm with The Spot Barnett Band)
16. MAKES NO DIFFERENCE
17. BIG HAT
18. CRAZY, CRAZY FEELIN'
19. BABY WHAT'S ON YOUR MIND
20. TWO HEARTS IN LOVE
21. JUST BECAUSE
22. LITTLE ANGEL
23. CRY
24. LUCKY ME
25. A YEAR AGO TODAY
26. BILL BEATY
27. MR KOOL
Bonus tracks
28. ROCK-TICK-TOCK (Jimmy Dee)
29. I FEEL LIKE ROCKIN' (Jimmy Dee)
30. SWEETMEATS (Spot Barnett)

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video